The dirtiest spot in an airplane (Dutch only)

  • Emilie Melis   •   November 1, 2016

Dit is het vuilste plekje in een vliegtuig (en het is niet het toilet).

Een studie van de online reistool Travelmath wilde nagaan welk plekje in een vliegtuig de meeste bacteriën bevat. Microbiologen namen daarom staaltjes bij vliegtuigen van vijf verschillende maatschappijen en ontdekten zo dat niet de doorspoelknop van het toilet of de veiligheidsgordel de minst hygiënische plaats is, maar … het klaptafeltje.

Uitklaptafel

Je hebt er vast al van gegeten, gedronken of zelfs op geslapen. De uitklaptafel die voor je vliegtuigzitje hangt, gebruik je tijdens de vlucht meermaals. Het mag dan ook niet echt verbazen dat het plekje heel wat bacteriën bevat. Maar volgens onderzoek van reiswebsite Travelmath bevat het zelfs 8 keer zoveel micro-organismen dan de doorspoelknop van het toilet.

Voor het onderzoek werden staaltjes verzameld van bacteriën op verschillende plaatsen in een vliegtuig. In een laboratorium werd de concentratie aan organismen dan gemeten door onderzoekers. Die drukten het aantal bacteriën uit in ‘kolonievormende eenheden’ of colony-forming units (CFU).

De resultaten

Op het toilet vonden ze gemiddeld 265 CFU per vierkante inch (dat is zo’n 2,54 centimeter). De veiligheidsriemen bleken iets meer hygiënisch met 230 CFU per vierkante inch, op de knopjes voor ventilatie werd dan weer een concentratie van 285 CFU vastgesteld. Maar dat alles is niets vergeleken met de bacteriehoeveelheid op klaptafeltjes: de onderzoekers vonden daar 2155 CFU per vierkante inch.
De studie toont aan dat klaptafels onvoldoende worden gereinigd tussen twee vluchten in. De reiswebsite hoopt met het onderzoek het vliegpersoneel te sensibiliseren om de hygiëne in het vliegtuig te verbeteren. Voedselspecialisten wijzen er bovendien op dat passagiers hun eten beter niet in onmiddeliijk contact brengen met de tafeltjes.

Voor het onderzoek werden ook de luchthavens zelf geïnspecteerd. Daaruit bleek dat de meeste microben op de knoppen van de drinkfonteinen zitten (1240 CFU). De biologen meenden nergens de E.coli-bacterie, die een voedselinfectie kan veroorzaken, te hebben aangetroffen.

Share This Content!

Ready To Work With Us?